Het gemeentebestuur reageert verontwaardigd op de berichtgeving dat De Lijn overweegt om de meer vervuilende bussen naar landelijke gemeentes zoals Mol te sturen.
We respecteren uiteraard de beleidsbeslissing van Antwerpen om vervuilende voertuigen met een te hoge uitstoot te weren uit de stadskern. Dit mag evenwel geen excuus zijn om de uitstoot in de Kempen te verhogen.
Deze vervuilende bussen zijn in Mol niet welkom. Daarnaast verbaast het ons ten zeerste dat we deze beslissing van De Lijn moeten vernemen uit de krant.
Met het Burgemeesterconvenant Kempen 2020 levert Mol – samen met de andere Kempense gemeenten van het werkingsgebied van IOK – heel wat inspanningen om onze CO2-uitstoot tegen 2020 met 20% te verlagen.
Tal van lokale projecten werden hiervoor opgestart en worden momenteel uitgevoerd. Het is dan ook bijzonder jammer vast te stellen dat het behalen van deze klimaatdoelstellingen wordt bemoeilijkt door de beslissingen van een ander lokaal bestuur en een publieke vervoersmaatschappij.
Inmiddels nam het gemeentebestuur op eigen initiatief contact op met De Lijn. De antwoorden die we telefonisch ontvingen, waren inhoudelijk onduidelijk en totaal onbevredigend. Het enige excuus dat we ontvingen, betrof het gebrek aan voorafgaande communicatie.
Wrange nasmaak
Jaarlijks investeert het gemeentebestuur fors in de financiële tussenkomst voor goedkopere busabonnementen voor onze inwoners en de tienrittenkaart Rondje Mol. Samen met De Lijn lanceerden we in september 2015 het succesvolle project 'Centrum Express'.
Met deze initiatieven willen we meer inwoners op de bus krijgen én De Lijn ondersteunen om het busvervoer in onze gemeente verder uit te bouwen. De recente berichtgeving dat we de 'te vervuilende' bussen van Antwerpen krijgen, smaakt vanuit dit opzicht dan ook uitermate wrang.
Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 60, informatie@gemeentemol.be